Tweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on PinterestShare on FacebookEmail this to someone

MARÍA GREVER

María Grever 2

Coneix peces composades per la nostra musa María Grever:

El Centre d’Estudis Musicals María Grever va obrir les seves portes per primera vegada al setembre de 2009, al cor de l’eixample de Parets del Vallès, a Barcelona.

La nostra premissa filosòfica, inspirada en la figura de la insigne compositora mexicana María Grever, està enfocada a oferir un ensenyament musical plural i integrador, amb la qualitat i l’alt rigor tècnic com a vehicle. S’ofereix una gran varietat d’activitats musicals enfocades a satisfer les necessitats dels alumnes.

Dins d’aquest marc, CEM María Grever estableix els següents objectius generals:

  • Dotar a l’alumne/a dels coneixements necessaris per a gaudir plenament de la música com a públic, intèrpret, o creador.
  • Desenvolupar un ensenyament que estimuli la creativitat de l’alumne/a.
  • Garantir a l’alumne/a una formació musical d’alta qualitat que li permeti, si ho desitja, optar a uns estudis i carrera professional en l’àmbit de la música.
  • Desenvolupar un ensenyament que fomenti la consciència de la música com a eina de socialització.
  • Ampliar l’espectre del coneixement musical de l’alumne/a, convidant-li a conèixer diferents estils: música clàssica, música moderna, música tradicional i músiques del món.

Biografia : María Grever (1884-1951), de soltera María Joaquina de la Portilla Torres, va ser una compositora mexicana de música de concert, de música per a pel lícules i de més de 800 cançons populars (boleros en la seva majoria). Va practicar també la direcció d’orquestra. Va néixer a Lleó, Guanajuato, Mèxic el 16 d’agost de 1884.

De pare espanyol i mare mexicana, als 6 anys va anar a viure a Sevilla, terra natal del seu pare. Va realitzar estudis musicals a França, amb Claude Debussy i Franz Lenhard.De retorn a Mèxic va ingressar a l’escola de cant de la seva tia Cuca Torres. Va viatjar a Nova York en 1916 on va conèixer a León A. Grever, amb qui va contreure matrimoni. Des de 1920 va treballar per a la Paramount i per a la 20th Century Fox, component els fons musicals de diverses pel · lícules. El seu primer gran èxit arriba quan José Mojica, l’insigne tenor mexicà, l’interpreta la seva famosa cançó “Júrame.”

El 1941 es va encarregar dels arranjaments de la comèdia musical Viva O’Brien. Va ser autora d’un mètode anomenat Aprendre vostè Espanyol per mitjà de la música, que va fer possible que cantants nord-americans donessin recitals de música hispanoamericana sense saber parlar espanyol.

Va tornar a Mèxic en 1949 i va rebre la Medalla al Mèrit Civil i la Medalla del Cor de Mèxic, va ser convidada a la radiodifusora XEW on va fer catorze presentacions; va explicar la seva vida a la ràdio i va escriure un llibre autobiogràfic que va servir de base per a la pel · lícula ” Quan em Quin “el 1953 interpretada per Llibertat Lamarque i sota la direcció del xilè Tito Davison.

María Grever va morir a Nova York el 15 de desembre de1951. A petició seva, les seves restes van ser traslladats a la Ciutat de Mèxic.

Va compondre al voltant de 860 cançons, entre les quals destaquen: Así, Volveré, Yo canto para ti, Te quiero, dijiste (Muñequita Linda), Bésame, Tipitín, A una ola, Así, Ti, tú y tú, Amor, amor, México canta, Cuando me vaya, Cuando vuelva a tu lado, De donde, Lamento gitano, Alma mía (Si yo encontrara un alma), Tulipán, Mi burro y yo, En la noche, ¿Por qué, Amor latino, Atardecer en España, Por si no vuelvo a ver.